Vähemmän suoritus, enemmän rituaali

Yhteistyössä Naturelle.fi

Tiedättekö joskus, kun ihminen alkaa puhua jostain asiasta ja yhtäkkiä on aivan selvää, että hän puhuu omasta intohimostaan - ehkä jopa kutsumuksestaan? Olemukseen tulee ihan uudenlaista energiaa, sen kuulee äänestä. Silmiin syttyy aivan tietynlainen valo, jota ei voi olla huomaamatta ja jota ei myöskään voi feikata.

Tapaan työni puolesta paljon eri kosmetiikkabrändien edustajia, ja vaikka suurin osa heistä vaikuttaa aivan aidosti olevan innoissaan edustamistaan tuotteista, oli kohtaamiseni Mahalon perustajan Maryna Krachtin kanssa jotain ihan spesiaalia. Kun aloimme jutella, huomasin heti, että Maryna on a woman on a mission. Olen vähän hihhuli joten aistin, kun joku puhuu suoraan sydämestä. Se saa minut aina liikuttumaan.

Juttelimme kosmetiikan lisäksi tosi paljon naiseudesta sekä itsensä arvostamisesta, rakastamisesta ja huolenpidosta. Maryna selitti, kuinka hän on tarkoituksella rakentanut ihonhoidosta joka-aamuisen ja -iltaisen rituaalin sen sijaan, että se olisi pakollinen hutaisten toimitettu askare.

mahalo-8-of-8.jpg
mahalo3.jpg

Exactly, exactly!, minä hihkuin vastaukseksi. Minulle ihonhoidossa on aina ollut kyse niin paljon isommasta asiasta kuin vain, no, ihon hoitamisesta. Se on aisti-iloittelua - tuoksut, tuntu iholla, käsien kosketus, kauniit purkit! - ja rauhoittumista. Se on omaa aikaa - pahimmankin hässäkän keskellä voi yleensä lukittautua kylppäriin kolmeksi minuutiksi ilman, että kukaan tulee häiritsemään. Kyllä vain, se on mindfulnessia, itsensä rakastamista, arvostamista ja huolenpitoa.

Me suomalaiset emme ole kasvaneet kulttuurissa, jossa arvostettaisiin itsensä hoitamista ja hemmottelua, päinvastoin - sitä pidetään turhamaisena, jopa vähän vaarallisena. On suorastaan ylpeyden aihe kertoa, kuinka käyttää vain saippuaa ja isotädin vanhoja kalsareita. Minulta on vaatinut tietoista opettelua osata pysähtyä arkipäivän nautintojen äärelle, eikä se ole vieläkään aina ihan helppoa.

Ja se itsensä rakastaminen ja arvostaminen, no... sitä tässä harjoitellaan. Laiminlyön edelleen helposti oman hyvinvointini heti ensimmäisessä käänteessä, kun tulee kiire, stressi tai väsymys - oli hyvinvointi sitten ihonhoitoa, nukkumista, terveellistä ruokaa, liikuntaa tai harrastuksia, joista nautin.

mahalo-1-of-8.jpg

Mahalo on havaijilainen luonnonkosmetiikkamerkki, ja tapasin Marynan tämän ollessa alkusyksystä Euroopassa tekemässä sarjansa promotyötä. Inspiroivan tapaamisemme jälkeen olen yrittänyt tehdä ihonhoitohetkistäni entistä vähemmän suorittamista ja entistä enemmän rentouttavan rituaalin.

Rituaalini alkaa näin: hieron puhdistusöljyn tai -balmin kämmeniin ja painan ne hetkeksi kasvoille. Parin sekunnin ajan ihan vain hengittelen sisään eteeristen öljyjen ihanaa tuoksua. Sen jälkeen pyörittelen putsarin kaikessa rauhassa iholle - se auttaa paitsi huokosia puhdistumaan kunnolla, myös oikeasti vilkastuttaa ihon pintaverenkiertoa ja lymfakiertoa, mikä puolestaan parantaa ihon väriä ja poistaa turvotusta. (Jos pidät siis näitä itsensä arvostamis- ja rakastamisjuttuja hippien hölinänä, on kiireettömällä ihonhoidolla myös ihan silmin nähtäviä vaikutuksia.)

mahalo-4-of-8.jpg

Olen jo aikaa sitten vaihtanut vaahtoavat puhdistusaineet öljymäisiin ja voidemaisiin putsareihin, sillä ne eivät häiritse ihon omaa kosteustasapainoa. Mahalon The Unveil -puhdistusbalsami on sarjan tunnetuin tuote - öljyputsari, joka lähtee vedellä huuhtelemalla (yleensä öljyputsarit vaativat musliiniliinan tai toisen puhdistusaineen). Balmia hierotaan pieni määrä kuivalle iholle, sen jälkeen sormenpäät kastellaan ja jatketaan pyörittelyä. Kosketus veden kanssa muuttaa balmin maitomaiseksi.  Lopuksi kasvot huuhdellaan vedellä.

Jätän mielelläni The Unveilin iholle hengailemaan siksi aikaa kun harjaan hampaat, sillä balmi sisältää entsymaattisia ainesosia, jotka sellaisenaankin hoitavat, kirkastavat ja kuorivat ihoa. Sitä voi itse asiassa käyttää myös naamiona!

mahalo-7-of-8.jpg
mahalo6.jpg

Yritän vähintään kerran viikossa ehtiä kiireettömään kylpyyn, johon kaadan reilusti epsom-suolaa (tai jos olen kuninkaallisella tuulella, teen Kleopatran kylvyn). Pistän kynttilät palamaan, keitän ison mukin yrittiteetä (jonka paketissa lukee käskevästi RELAX), levitän kasvonaamion ja pulahdan kuumaan veteen. Kylvyissä kulminoituu minulle sellainen because I'm worth it -ajatus: kyllä, voisin kipaista nopeasti suihkussa, mutta minäpä otan nyt aikani ja nautin tästä. Että turhaan soittelette siellä, minä istun nyt ammeessa.

Kylpyhetkiini on viime aikoina kuulunut melkein aina The Bean -naamio, joka on lempparituotteeni koko Mahalon sarjassa. Naamio saa nimensä siitä, että se sisältää kolmea (aika ihanaa) papua: kaakaota, kahvia ja vaniljaa. Savipohjaisena se on tehokkaasti puhdistava, mutta toisin kuin savinaamiot yleensä, tämä ei kuivata tai kiristele kasvoilla yhtään. Tulkitsen sen johtuvan INCIstä ensimmäisenä löytyvästä raakahunajasta, joka tunnetusti on ihoa kosteuttava ja rauhoittava ainesosa. Hunaja on myös antibakteerinen, joten tykkään käyttää naamiota varsinkin silloin jos iholla on pientä tulehdusta näppylöiden muodossa. Vaikutusajan jälkeen naamion hienoisilla rakeilla voi kuoria kasvot mekaanisesti - tämän stepin jätän väliin, jos iholla on "aktiivisia" finnejä. Naamion jälkeen iho on puhdas, kirkas ja kosteutettu. Aivan huipputuote!

mahalo-6-of-8.jpg

The Beanin lisäksi minulle sarjan toinen tähti on Rare Indigo -balmi, joka on aivan huikeaa tavaraa. En pääse millään yli tuosta syvän violetista väristä, mutta tuotteessa parasta ovat sen rauhoittavat ominaisuudet. Iholleni talvi on rankkaa aikaa ja se on usein ärtynyt, punoittava ja kuiva. Rare Indigo on kuin tehty tähän - se auttaa myös kaikenlaisiin ihottumiin, arpiin ja tulehduksiin. En itse kärsi rosaceasta, mutta voisin kuvitella sen olevan loistava tuote myös siihen taipuvaiselle iholle.

Mahalon balmit ja öljyseerumi sisältävät 100% hoitavia ainesosia, joten hyvin, hyvin pieni määrä riittää - liian suuresta määrästä voi olla jopa haittaa. (Käytän Rare Indigoa noin 1/4 hernettä vastaavan määrän koko kasvoille). Balmien käyttö vaatii kosteusvoiteisiin tottuneelta hieman harjoittelua. Balmi lämmitetään ensin kämmenissä ja sen jälkeen painellaan iholle. Painelu auttaa ainesosia aktivoitumaan sekä tuotetta imeytymään.

mahalo-2-of-8.jpg

Epäröin alkuun, mitä akneen taipuvainen ihoni mahtaisi tuumata näin tujuista tuotteista, mutta Maryna itse asiassa kertoi, että Mahalon koko sarja on alunperinkin suunniteltu akneen ja muuhun kiukutteluun taipuvaiselle iholle!

Sarjassa ei ole kasvovettä (vääryys!) joten olen viime aikoina täydentänyt rituaaliani Nuorin kasvosuihkeella. Koska oma ihoni kaipaa talvella öljyjen lisäksi myös vesipohjaista kosteutusta, käytän yleensä Mahalon balmien alla kasvoveden lisäksi jotain vesipohjaista kosteuttavaa seerumia.

mahalo-5-of-8.jpg

Mahalon tuotteissa ei käytetä vettä, joten ne ovat todella tehokasta, tymäkkää ja RIITTOISAA tavaraa. Raaka-aineet ovat luomulaatuisia ja tehokkaita, näistä et löydä bulkkiöljyjä tai muita täyteaineita. Havaijilainen alkuperä näkyy siinä, että monet tuotteista sisältävät varsin eksoottisia raaka-aineita. Kaikki tuotteet tuoksuvat jumalaiselta (joskin vahvalta, superherkille tiedoksi) ja minusta tuotteissa spesiaalia ovat myös nuo syötävän ihanat värit. Sitä paitsi olen varma, että purkeissa on mukana vähän Havaijin ja Marynan maagista energiaa.

Lopuksi haluiaisin vielä sanoa: vaikka on hyvä hoitaa ihoa oikeasti tehokkailla ja laadukkailla raaka-aineilla, niidenkin toimintaa tehostaa, kun ne levitetään iholle huolellisesti. Ja käytitpä mitä tahansa kosmetiikkaa, on sataprosenttisen fakta homma, että kaikki rakkaus, huolenpito, aika ja arvostus, jonka annat itsellesi, näkyy naamasta. Se kaunistaa, aina.

Teksti: Eeva Kolu Kuvat: Emmi-Liia Sjöholm & Eeva Kolu