Keltainen elokuu

“I indeed, before others, have taken the sunflower." - Vincent van Gogh Kun elokuun lopussa kävelee torikojun ohi, on ämpäreihin ilmestynyt jotain vastustamatonta. Isoja, reheviä nippuja auringonkukkia.

Rakastan ihan kaikenlaisia kukkia, mutta mikään ei saa mielikuvitustani laukkaamaan kuin auringonkukka. Auringonkukka on kiireetön iltapäivä Provencessa, jykevä puupöytä, säröllä oleva terrakottaruukku. Loppukesän kullankeltainen valo, kädet mullassa, pulleita rypäleitä notkuvat viiniköynnökset.

auringonkukat.jpg

Jo auringonkukan väri, oranssiin taittava keltainen, on väri jota ei oikeastaan koskaan näe muualla. Paitsi impressionistien maalauksissa. En yllättynyt lainkaan, kun aikoinaan kuulin, että Vincent van Gogh maalasi kuuluisat auringonkukkamaalauksensa nimenomaan Provencessa. Tosin ensimmäisen, vähemmän tunnetun auringonkukkasarjansa van Gogh maalasi Pariisissa ja niissä onkin aivan erilainen tunnelma. Tumma, jopa synkeä, ei jälkeäkään iltapäivän laiskasta auringosta.

auringonk-2-of-2.jpg

Provencen auringonkukkamaalaukset van Gogh maalasi Paul Gauguinin makuuhuoneeseen ennen tämän saapumista Arlesiin, jossa van Gogh ja Gauguin asuivat ja työskentelivät yhdessä. Ehkä niiden heleät värit voikin jälkikäteen nähdä optimistisen toiveikkaina.... Taiteilijoiden tiet erkanivat Arlesin jälkeen riitaisina, mutta Provencessa vietetty aika inspiroi myös Gauguinin kuuluisan portretin van Goghista maalaamassa auringonkukkiaan.  No, nauttiakseen auringonkukista ei tietenkään tarvitse matkata Provenceen.  Se juuri on auringonkukkien supervoima, ne tuovat auringon tänne. Tiesitkö, että monissa kaupungeissa on myös peltoja, joilta auringonkukkia saa käydä poimimassa omaan käyttöön? (Olen oppinut kaikenlaista uutta tämän lähiöevakkoni aikana.) Helsingin kaupungin pelto Haltialassa oli vasta aivan nupulla, kun kävin siellä alkuviikosta. Auringonkukkasato, kuten kaikki muukin, on tänä vuonna näköjään reilusti myöhässä hyytävän kylmän kevään vuoksi.

Onneksi torimyyjien kojut notkuvat jo auringonkukista. Sain pari päivää sitten ison puntin kukkia, jotka seilaavat nyt olohuoneen ja työpöydän väliä sen mukaan, missä milloinkin tarvitaan taiteilijoita iät ja ajat inspiroinutta keltaista, vihreää ja ruskeaa.

***

Jos kiinnostuit van Goghin auringonkukkien tarinasta, suosittelen Michael Baileyn kirjaa The Sunflowers Are Mine, joka kertoo niin maalausten synnystä, van Goghin myrskyisästä elämästä kuin myös maalausten vaiheista taidemaailmassa pitkään van Goghin kuoleman jälkeen.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu Maalaukset: Vincent Van Gogh:

Auringonkukkia

(1888), Paul Gauguin:

Le peintre de tournesols

(1888). Kuvat maalauksista Wikipedia.